Welk hout kies je voor je tuinhuisje op maat?

Een tuinhuisje is een prachtige aanwinst voor je tuin. Het biedt je extra ruimte, comfort en sfeer. Maar hoe kies je het juiste hout voor je tuinhuisje? Er zijn veel soorten hout op de markt, elk met zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. In deze blogpost geven we je een overzicht van de meest populaire houtsoorten voor tuintimmerwerk en waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Eigenschappen en toepassingen van Douglas hout

Douglas hout is een van de meest gekozen houtsoorten voor tuinhuisjes. Het is afkomstig van de douglasspar, een naaldboom die vooral groeit in West-Europa. Douglas hout heeft een warme, roodbruine kleur die na verloop van tijd vergrijst. Het is een sterk, duurzaam en natuurlijk hout dat goed bestand is tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Bovendien is het relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.

Profielen en bewerking van Douglas hout in maatwerk

Douglas hout is verkrijgbaar in verschillende profielen:

 • blokhut profiel, 
 • rabat,  
 • Zweeds rabat
 • rhombus profiel, 
tuinhuis – Douglas blokhutprofiel
tuinkast – Douglas dubbele rhombus profiel

Je kunt dus zelf de uitstraling van je gevel bepalen. Douglashout kan zowel onbehandeld als geïmpregneerd worden gebruikt. Onbehandeld douglashout heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar en geïmpregneerd douglashout kan wel 20 tot 25 jaar meegaan. Je kunt douglashout ook zelf behandelen met beits, olie of verf om de kleur te behouden of te veranderen.

tuinhuis – Douglas zweeds rabat
tuinhuis – Douglas zweeds rabat gebeitst

Inleiding tot thermowood

Thermowood is een houtsoort die thermisch behandeld is. Dat wil zeggen dat het hout onder hoge temperatuur (180 tot 230 graden Celsius) wordt verhit in een speciale oven. Door deze behandeling verandert de structuur van het hout en krijgt het een donkerbruine kleur. Thermowood heeft een aantal voordelen ten opzichte van gewoon hout.

Voordelen van thermisch behandeld hout voor tuintimmerwek

 • Het is beter bestand tegen vocht, schimmels en insecten
 • Het heeft een hogere isolatiewaarde
 • Het heeft een lagere krimp- en zwelneiging
 • Het is milieuvriendelijk, want er worden geen chemische stoffen gebruikt

Thermowood is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals:

 • fraké.
 • A-essen,
 • improved oak
 • iroko,
 • ayous.
 • grenen

Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen eigenschappen, zoals hardheid, nerf en kleur. Thermowood kan zowel voor de binnen- als de buitenkant van je maatwerk gebruikt worden. Het heeft een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar. Thermowood kan ook behandeld word met beits, olie of verf om de kleur te behouden of te veranderen.

Verscheidenheid aan thermowood profielen

Thermowood is verkrijgbaar in verschillende profielen in open en gesloten gevel.

Open gevel is een profiel waarbij je ruimte laat tussen de planken, waardoor je een luchtige en moderne uitstraling krijgt.

Gesloten gevel is een profiel waarbij je de planken strak tegen elkaar plaatst, waardoor je een solide en klassieke uitstraling krijgt.

De basisoplossing is rhombus profiel – enkel, dubbel en drievoudig. Eén enkel rhombus profiel vormt één open gevel. Het wordt zonder zichtbare verbindingen op aluminium Grad-rails gemonteerd.

Het dubbele en driedubbele rhombus profiel behoort tot de gesloten gevel. Maakt een drukkere indruk. Er zitten schroeven of spijkers op de gevel.

Een interessante oplossing is klikhout – Varibo. Dit is gevelparket gemonteerd op Grad-profielen. Het behoort tot de open gevel. In het geval van moso bamboe of vernieuwd eikenhout worden 3 verschillende profielbreedtes gebruikt, wat een mooie en speelse uitstraling geeft.

Ayous – rhombus profiel – open gevel
Fraké – dubbele rhombus profiel – gesloten gevel

Moso Bamboe: duurzaamheid en esthetiek

Moso bamboe is een houtsoort die gemaakt is van bamboevezels. Bamboe is een snelgroeiende grassoort die vooral voorkomt in Azië. Bamboe heeft een hoge dichtheid, hardheid en buigsterkte. Het is ook een duurzaam en hernieuwbaar materiaal, want het groeit snel terug na de oogst. Moso bamboe wordt gemaakt door de bamboevezels onder hoge druk en temperatuur te persen tot planken. Door deze behandeling krijgt het hout een warme, honingkleurige tint.

Moso bamboe is een ideale houtsoort voor gevel van tuinconstructies, want het is zeer stabiel, slijtvast en waterbestendig. Het heeft een levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Je kunt moso bamboe ook zelf behandelen met beits, olie of verf om de kleur te behouden of te veranderen.

Toepassingen van moso bamboe in tuinhuisjes

Moso bamboe is verkrijgbaar in het grad rails systeem, waarbij je de planken op een metalen rail schuift, waardoor je een open gevel krijgt. Dit geeft je schuur een exotische en elegante uitstraling.

Gevel Moso-Bamboe – Awoood

Hardhout: sterkte en natuurlijke schoonheid

Hardhout is een verzamelnaam voor houtsoorten die afkomstig zijn van loofbomen, zoals eiken, beuken, kersen en noten. Hardhout heeft een hoge dichtheid, hardheid en duurzaamheid. Het is ook een natuurlijk en mooi materiaal, met een rijke en gevarieerde kleur en nerf. Hardhout is zeer geschikt voor tuinhuisjes en veranda’s, want het is goed bestand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het heeft een levensduur van wel 30 tot 50 jaar. Je kunt hardhout ook zelf behandelen met beits, olie of verf om de kleur te behouden of te veranderen.

Selectie van hardhoutsoorten voor overkappingen

Hardhout is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals:

 • Ipé,
 • Padoek,
 • Garapa

Ipé is een zeer harde en sterke houtsoort met een donkerbruine kleur. Het is een van de meest hoogwaardige en exclusieve houtsoorten voor tuintimmerwerk. Padoek is een harde en duurzame houtsoort met een rode kleur. Het is een van de meest opvallende en kleurrijke houtsoorten voor tuinhuisjes. Garapa is een harde en stabiele houtsoort met een lichtgele kleur. Het is een van de meest betaalbare en neutrale houtsoorten voor tuinconstructies.

Tuinhuis – Ipé – B-fix – open gevel
Padouk – gevelparket – open gevel – Awood

Innovatie in hardhout bevestiging: het B-fix systeem

Hardhout is verkrijgbaar in het B-fix systeem, waarbij je de planken met speciale clips op een houten of metalen frame bevestigt, waardoor je een open gevel krijgt. Dit geeft je tuinhuisje een strakke en luxe uitstraling.

Conclusie

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden om je tuinhuisje of veranda te voorzien van een prachtige houten gevelbekleding. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, profielen, systemen en afwerkingen. Het is belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke smaak, budget en wensen. Wat voor tuinhuisje je ook wilt, bij ons kun je het op maat laten maken. Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk in tuinconstructies. Wij leveren hoge kwaliteit, lage prijs en snelle service. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of een persoonlijk advies. Wij helpen je graag om je droomtuinhuisje te realiseren. 

Featured image – Tuinhus – moso-bamboe – Awood

Tags: , , , , Posted by